Nak ILMU kenalah BELAJAR nak belajar kenalah BERGURU - BERGURU hanya pada yang TAHU ... Selamat Belajar!!!
KOMEN anda terhadap mana-mana BAHAN yang disiarkan boleh menambahkan kebolehan anda berbahasa ARAB...
Mudahnya...CARANYA: Komen sekadar mampu, tanya mana tak tahu itulah cara nak dapat ilmu.
SEMUA PENGUNJUNG DIBENARKAN MEMBERIKAN KOMEN PADA MANA-MANA ARTIKEL/BAHAN YANG TERDAPAT DALAM BLOG INI - TANPA PAYAH MENDAFTAR TERLEBIH DAHULU. Walau bagaimanapun terima kasih pada pengunjung yang sudi MENDAFTAR demi menjalin "Ukhuwah" yang lebih "Akrab".
Terima Kasih!
Ambuyat!

PANDUAN PENGGUNA - BACA INI DULU - PENTING

HOME - MUKA HADAPAN
INTRO-JBBA-AMBUYAT
TEKS RUJUKAN
TIPS BERGUNA - Mesti KLIK
JBBA-Bersama AMBUYAT-MUDAH
CUBA-TRY-TEST

UNTUK YANG INGIN MENCUBA
Kertas Kerja KIBAR
(Right CLICK and OPEN Link in New TAB/WINDOWS)

gif Pictures, Images and Photos

DENGAR BUNYI ENJIN KERETA DI ATAS
(Sila KAWAL volume speaker computer anda)
(Right KLIK and OPEN Link in New TAB/WINDOWS)
BUNYI SETERUSNYA DI SINI
MACAM-MACAM BUNYI..!!!.
(Dah puas MAIN...???... tu...laa sampai tak ingat BELAJAR)
Karikatir 3arab seminggu!!!
Al-3arabiyah.net

KELAS-JBBA-BERSAMA AMBUYAT-BACA-KOMEN

TATA BAHASA - CONTOH Baru..!!! حاجة جديدة
PELAJARAN - PERTAMA - M/S:1
PELAJARAN - KEDUA - M/S: 2
PELAJARAN - KETIGA - M/S: 3
atau.....
PILIH TAJUK YANG ANDA SUKA

DENGAN MENGKLIK DI SINI
---------------------------------------------------------------------------
ِANA SANGAT MENCADANGKAN YANG INI..
..Mesti CUBA... sungguh MUDAH dan menyeronokkan!!!
Learn Arabic for Free
(Ana dah TRY yg ni... memang BAGUSSS!!!)
Disahkan BAGUS oleh lever Brothers..hehehe!!
barulah betul2...serious nak belajar!
--------------------------------------------------------------------------
Forum Mari Belajar Bahasa Arab di:
1- TKO
2- TKOdialy
--------------------------------------------------------------------------
atau.....
DENGAN MENGHANTAR ULASAN atau ARTIKEL KE-

KLIK Terus di sini :

TERKINI DARI - JBBA - BERSAMA AMBUYAT


Yeux Pictures, Images and Photos
KOMEN ANDA : DENGAN MENGKLIK DI SINI اقرأ قبل التعليق

02 September 2009

صوموا تصحّوا


صوموا تصحّوا
إعداد: رشا أديب
التسمّم الغذائي (في الصيف) الكثير من الناس لا يأخذون التسمّم الغذائي بعين الاعتبار، ولكن العديد من المصادر تُبين مدى خطورة هذه المشكلة· في فصل الصيف، وتحديداً في هذا الشهر الفضيل، يتجمّع الناس حول الطعام، الذي يكون في غالبية الأحيان، معروضاً في الهواء والحرارة المرتفعة، حيث تكثر البكتيريا والجراثيم، لذا تزداد حوادث التسمّم في فصل الصيف·
الإسهال، الغثيان، التقيؤ، والتشنج وغيرها، عوارض هذا التسمّم الناتج عن الطعام الملوث، وأسباب هذه العوارض عديدة من البكتيريا كالسيلمونيلا وغيرها· ليس علينا فقط الانتباه الى البيض والمايونيز، بل علينا أنْ نتأكذ من صحة
جميع أنواع الاطعمة الموضوعة على الطاولة، حتى الخضار، فبحسب الـFDA 14 حالة تسمّم كان سببها الخس والبندورة الطازجة·
والوقاية تكون باتباع خطوات عديدة لغسل اليدين قبل وبعد تحضير الطعام وغسل الفاكهة والخضار الذي يزيل المواد الكيميائية والغبار أو أي جزيئات أخرى قد تدخل منزلك وتتكاثر·
أيضاً، لا يجب أبداً استخدام لوحة قطع اللحوم لقطع الخضار، كما قبل استخدام لوحة قطع الطعام، علينا غلسها جيداً والتأكد من عدم وجود بقايا صابون وثقوب في اللوحات·
وإذا أردنا أنْ نوفر بعض الوقت، يمكننا شراء لوحات مختلفة لكل نوع من الطعام·
وكذلك، يجب علينا وضع طاولة الطعام في الظل، أو الافضل من ذلك، داخل المنزل·
علينا تغطية الطعام بإحكام لمنع الحشرات والنمل·
والأطعمة القابلة للإفساد يجب أن توضع في الثلاجة الى أن يحين وقت الطعام، إذ كلما تركنا الطعام خارج الثلاجة، كلما أصبح مكاناً مناسباً لتوافر البكتيريا وخاصة عند اعادة تسخين الطعام·
ويجب توخّي الحذر عند اختيار المأكولات العضوية، وأيضاً، علينا التأكد من أنّ الحليب ومشتقاته قد خضعوا الى الغلي لتجنب الامراض·
كما إنّ التحكم بدرجة الحرارة يمنع تلف الطعام وهدر المواد الغذائية، حيث إنّ الحرارات الآمنة هي من سبع درجات مئوية أو أقل، ومن ستين درجة وأكثر، وأي نوع من الطعام الموجود بين السبع والستين درجة يُعتبر في منطقة الخطر·
وبعد ثلاث ساعات في منطق الخطر، يمكن للبكتيريا أن تنمو وتسبب امراضاً عديدة·
في الختام، يمكننا القول بعد تناول طعام ملوث، قد تكون النتيجة بسيطة ولفترة قصيرة أو يمكن أن تكون لفترة طويلة وتهدد حياة المريض، لذا، على الجميع الانتباه والوقاية جيداً·
< الإفطار:
تمر 3 حبات شوربة الخضار تبولة مغربية دجاج فتة مكدوس < وجبة خفيفة: سلطة الفاكهة مع لوز < سحور: سحلب وكعك وحلوم حصة فاكهة

3 ulasan:

  1. ada sesiapa boleh TERJEMAH ....
    silakah...

    BalasPadam
  2. Try pulak yang ni..
    صوموا تصحّوا
    إعداد: رشا أديب
    التسمّم الغذائي (في الصيف) الكثير من الناس لا يأخذون التسمّم الغذائي بعين الاعتبار، ولكن العديد من المصادر تُبين مدى خطورة هذه المشكلة· في فصل الصيف، وتحديداً في هذا الشهر الفضيل، يتجمّع الناس حول الطعام، الذي يكون في غالبية الأحيان، معروضاً في الهواء والحرارة المرتفعة، حيث تكثر البكتيريا والجراثيم، لذا تزداد حوادث التسمّم في فصل الصيف·

    "PUASALAH KAMU (NESCAYA) KAMU SIHAT"
    Oleh: Rasya Adid
    Keracunan makanan (Musim Panas): kebanyakan orang tidak menjadikan keracunan makanan ini sebagai pengajaran/iktibar, akan tetapi terdapat banysk sumber berpendapat betapa bahayanya perkara ini pada musim panas dan menghadkan pada bulan yang (panas)ini, orang ramai berkumpul menghadap hidangan yang mana pada kebiasaannya terdedah kepada suhu panas yang tinggi, yang mengundang banyak bakteria dan kuman, ini menyebabkan bertambahnya kes keracunan makanan berlaku pada musim panas.

    Waahh...
    sekadar yang mampu...!!!

    Minta KOMEN....

    Ambuyat!

    BalasPadam
  3. Susah perenggan seterusnya ni....

    hehehe!!!
    malas nak cari KAMUS...???

    habislah.. bila MALAS dah datang...

    Apa-apapun kita tunggu kut-kut ada yg boleh tolong lagipun kita kena amalkan TOLONG-MENOLONG dalam melakukan kebaikan... bukan kejahatan dan permusuhan..

    betul tak?

    Ambuyat!

    BalasPadam

Komen anda