Nak ILMU kenalah BELAJAR nak belajar kenalah BERGURU - BERGURU hanya pada yang TAHU ... Selamat Belajar!!!
KOMEN anda terhadap mana-mana BAHAN yang disiarkan boleh menambahkan kebolehan anda berbahasa ARAB...
Mudahnya...CARANYA: Komen sekadar mampu, tanya mana tak tahu itulah cara nak dapat ilmu.
SEMUA PENGUNJUNG DIBENARKAN MEMBERIKAN KOMEN PADA MANA-MANA ARTIKEL/BAHAN YANG TERDAPAT DALAM BLOG INI - TANPA PAYAH MENDAFTAR TERLEBIH DAHULU. Walau bagaimanapun terima kasih pada pengunjung yang sudi MENDAFTAR demi menjalin "Ukhuwah" yang lebih "Akrab".
Terima Kasih!
Ambuyat!

PANDUAN PENGGUNA - BACA INI DULU - PENTING

HOME - MUKA HADAPAN
INTRO-JBBA-AMBUYAT
TEKS RUJUKAN
TIPS BERGUNA - Mesti KLIK
JBBA-Bersama AMBUYAT-MUDAH
CUBA-TRY-TEST

UNTUK YANG INGIN MENCUBA
Kertas Kerja KIBAR
(Right CLICK and OPEN Link in New TAB/WINDOWS)

gif Pictures, Images and Photos

DENGAR BUNYI ENJIN KERETA DI ATAS
(Sila KAWAL volume speaker computer anda)
(Right KLIK and OPEN Link in New TAB/WINDOWS)
BUNYI SETERUSNYA DI SINI
MACAM-MACAM BUNYI..!!!.
(Dah puas MAIN...???... tu...laa sampai tak ingat BELAJAR)
Karikatir 3arab seminggu!!!
Al-3arabiyah.net

KELAS-JBBA-BERSAMA AMBUYAT-BACA-KOMEN

TATA BAHASA - CONTOH Baru..!!! حاجة جديدة
PELAJARAN - PERTAMA - M/S:1
PELAJARAN - KEDUA - M/S: 2
PELAJARAN - KETIGA - M/S: 3
atau.....
PILIH TAJUK YANG ANDA SUKA

DENGAN MENGKLIK DI SINI
---------------------------------------------------------------------------
ِANA SANGAT MENCADANGKAN YANG INI..
..Mesti CUBA... sungguh MUDAH dan menyeronokkan!!!
Learn Arabic for Free
(Ana dah TRY yg ni... memang BAGUSSS!!!)
Disahkan BAGUS oleh lever Brothers..hehehe!!
barulah betul2...serious nak belajar!
--------------------------------------------------------------------------
Forum Mari Belajar Bahasa Arab di:
1- TKO
2- TKOdialy
--------------------------------------------------------------------------
atau.....
DENGAN MENGHANTAR ULASAN atau ARTIKEL KE-

KLIK Terus di sini :

TERKINI DARI - JBBA - BERSAMA AMBUYAT


Yeux Pictures, Images and Photos
KOMEN ANDA : DENGAN MENGKLIK DI SINI اقرأ قبل التعليق

03 Oktober 2009

Dapat CAHAYA hanya 2 kali SETAHUN - The Great Temple of Abu Simbel - معبد أبو سمبل الكبيرمعبد أبو سمبل الكبير- The Great Temple of Abu Simbel

هذا هو معبد أبو سمبل ، ومكرسة لمجد للفرعون رمسيس الثاني. على الرغم من أن المعبد هو رسميا مكرسة لثالوث آمون رع وبتاح ورع Harakhte ، صدر صفحتها الأولى وتهيمن أربعة تماثيل ضخمة للفرعون العظيم نفسه. كان قد بني هذا المعبد في هذا المجال إلا مقفر على الموقع الفعلي للمزار الكثير من كبار السن من المحلية تجسيد للإله حورس.

ضخامة للملك الذي كان يرتدي السمة النمس headcloth والتاج المزدوج (من مصر العليا والسفلى) ، هي كل ارتفاع 20 مترا ، في حين أن الواجهة هو أكثر من 35 أمتار و 30 مترا. ويرافق الملك بعض زوجاته والأبناء والبنات الذين يظهرون في حجم أصغر بكثير بجانب ساقيه. الحق فوق المدخل تقف شخصية لإعادة الإله Harakhte في كوة صغيرة. الجزء العلوي من الواجهة هو يعلوها صف من قردة البابون.

مدخل مركزي يقود إلى قاعة كبيرة ، مع أعمدة ضخمة واجهته من قبل شخصيات أوزوريس الملك. المعبد التوجه هو الترتيب في مثل هذه الطريقة التي مرتين كل عام يوم 22 فبراير و 22 أكتوبر / تشرين الأول أقرب أشعة الشمس يلمع على الجدار الخلفي للغرفة الأعمق ، وبالتالي إلقاء الضوء على تماثيل الآلهة الأربعة جالسين هناك
.

8 ulasan:

 1. TERJEMAHAN GOOGLE:
  Ke Bahasa Malayu

  Great Kuil Abu Simbel


  Ini adalah kuil besar Abu Simbel, yang didedikasikan untuk kemuliaan Pharao Ramses II. Walaupun secara rasmi kuil didedikasikan untuk triad Amon-Ra, Ra-Ptah dan Harakhte, depannya didominasi oleh empat patung gergasi Firaun besar sendiri. Dia telah candi ini dibina di daerah terpencil sebaliknya ini dalam halaman sebenarnya yang jauh lebih tua kuil personifikasi tempatan dewa Horus.

  Para raja colossi, mengenakan blangkon Nemes karakteristik dan mahkota ganda (dari atas dan bawah Mesir), masing-masing 20 meter tinggi, sementara fasad lebih daripada 35 meter dan lebar 30 meter tinggi. Raja disertai oleh beberapa dari isteri-isterinya, putra dan putri yang muncul dalam saiz yang lebih kecil di sebelah kakinya. Tepat di atas pintu masuk berdiri sebuah sosok dewa Re-Harakhte dalam ceruk kecil. Atas fasad ditabalkan oleh deretan Babun.

  Masuk pusat mengarah ke dewan besar dengan pilar besar fronted oleh tokoh-tokoh Osiris raja. Orientasi candi ini diatur sedemikian rupa sehingga dua kali setiap tahun pada tarikh 22 Februari dan 22 Oktober awal-sinar matahari bersinar di dinding belakang ruangan terdalam, sehingga menerangi patung-patung dewa dari empat duduk di sana.

  BalasPadam
 2. Bukan apa beb... baca rangkap TERAKHIR tu....

  "Orientasi candi ini diatur sedemikian rupa sehingga dua kali setiap tahun pada tarikh 22 Februari dan 22 Oktober awal-sinar matahari bersinar di dinding belakang ruangan terdalam, sehingga menerangi patung-patung dewa dari empat duduk di sana."

  Canggih kita atau depa lebih canggih..!!! kekal sampai kehari ini pulak tu....

  BalasPadam
 3. Dengan mengklik LINK " The Great Temple of Abu Simbel"... Akan dibawa ke artikel asal dalam B.I...

  BalasPadam
 4. Ana pernah tengok Live di TV Mesir (masa ana belajar dulu) ditayang betapa ramainya pengunjung datang untuk menyaksikan matahari (cahaya) masuk menerangi tempat bersemayamnya si fir'aun seperti dikatakan:

  "Orientasi candi ini diatur sedemikian rupa sehingga dua kali setiap tahun pada tarikh 22 Februari dan 22 Oktober awal-sinar matahari bersinar di dinding belakang ruangan terdalam, sehingga menerangi patung-patung dewa dari empat duduk di sana."

  mengikut apa yang ana faham (ketika itu) tarikh 22 sama ada 22 Februari atau Oktober tarikh tersebut ialah berkaitan dengan Tarikh Lahir dan Tarikh Pertabalannya menjadi Raja.. dan... kalau tak silap... masa atau tempoh cahaya masuk kemudian hilang semula dalam masa kira-kira 22 minit sahaja....

  Itu yang ana nak PASTIKAN ceritanya yang sebenar... di sini kita hanya jumpa tarik... tapi tidak disebutkan MASA... (seperti yang ana pernah dengar dulu - mana tau kut-kut silap, lagipun masa tu tak berapa nak kisah sangat - meluat adalah ...)

  Cuma nak bagi tahu kawan-kawan yg sedang menuntuk di Mesir tu... tengok-tengolah TV 22 Oktober ni... live semua PENCINTA ALAM dan Ahli Kaji Purba... dan lain-lain datang berkumpul dan menyaksikannya yang akan berlaku pada jam 10 pagi 22/10 dalam hanya selama 22 minit 10 saat.... Jadi...cubalah tolong PASTIKAN...

  WaLlahu a3lam!!!
  Ambuyat.

  BalasPadam
 5. Maklumat Lengkap di sini.... klik: Abu Simbel-Wikipedia untuk membacanya..

  BalasPadam
 6. Atau dalam Bahasa Melayu ini...
  Abu Simbel-Wikipedia - B. Melayu

  BalasPadam
 7. Dari Wikipedia kita dapat BUKTIKAN bahawa Cahaya hanya masuk 2Kali setahun iaitu...

  "Kuil ini unik, kerana matahari bersinar secara langsung pada tempat tersuci ini dua hari setahun: 21 Februari, hari jadi raja, dan 22 Oktober, tarikh penabalannya."

  Ambuyat.

  BalasPadam

Komen anda